Hur kallt får det vara i en lägenhet?
När utomhustemperaturen sjunker är det många som undrar hur kallt det får vara i en lägenhet och hur länge man ska behöva vänta på att värmesystemet kommer igång. Här svarar vi på några av de vanligaste frågorna kring temperatur i lägenheter och vad man kan gör om det är för kallt i en lägenhet.
Utetemperaturen kan variera kraftigt från en dag till en annan, exempelvis vid omslag från plusgrader till flera minusgrader under en kortare tid. Det gör att värmesystemet som styrs av bland annat utetemperaturen kan ta lite tid på sig att komma igång. Man får som hyresgäst acceptera att det är lite kallare en period innan värmesystemet helt kommit igång, men om man upplever att det är för kallt och inte blir varmare på några dagar bör du höra av dig till oss genom att göra en felanmälan till din bovärd.
De vanligaste orsakerna till att det är kallt kan vara luft i elementen eller att termostatventilen av någon anledning inte öppnar som den ska. I vissa fall kan det även vara så att värmen inte cirkulerar runt i lägenheten på grund av stängda dörrar eller möbler som står framför elementen.
Hur kallt får det vara i en lägenhet?
Temperaturen får inte långvarigt vara lägre än 18 grader, eftersom det då finns risk för människors hälsa. För förskolor, ålderdomshem och liknande lokaler bör temperaturen vara minst 20 grader.
Hos Aefab siktar vi på en temperatur på omkring 21 grader och vi arbetar kontinuerligt med att få till en jämn temperatur i alla våra fastigheter.
Olika människor uppfattar temperaturer på helt olika sätt, det som kan vara för kallt för någon är behagligt för någon annan. Folkhälsomyndighetens rekommendationer säger att temperaturen i en lägenhet bör vara mellan 20 och 24 grader. Det är riktlinjer som gäller både hyresrätter och bostadsrätter.
Vi mäter temperaturerna
Vi jobbar hela tiden med att mäta inomhustemperaturerna i våra fastigheter och justera dem. Det gör vi av två skäl, dels för att det ska vara en bra temperatur i alla lägenheter och dels för att spara energi. Om vi upptäcker att vissa områden eller fastigheter har för kallt inomhus under långa perioder behöver vi kanske göra åtgärder där, exempelvis isolera.
Tänk på att
- Placera din termometer centralt, mitt i lägenheten en meter upp från golvet. Då mäter du en korrekt temperatur.
- Försök att undvika möbler framför elementen och flytta ut soffan en bit från elementet.
- Dra undan gardinerna så att de inte täcker hela elementet. Då är det lättare för värmen att cirkulera. Tjocka gardiner som hänger framför termostaten påverkar värmen. Det kan också medföra att den ställer in sig efter fel temperatur och du får det kallare i rummet.
- Låt ventilerna vara öppna för att lufttillförseln i huset ska fungera korrekt. Om ingen luft kommer in via ventilerna så kommer det att dra vid fönster och dörrar i stället och upplevas ännu kallare i lägenheten.
Om de här råden inte hjälper och du fortfarande har kallare än 20 grader så gör en felanmälan till din bovärd.
Drag från fönster och dörrar
Drag orsakas bland annat av otätheter kring fönster, dörrar eller vid tilluftsventiler. När väggar och golv har lägre temperatur än vad luften har så kan man också uppleva drag. Drag är en vanlig orsak till obehag. Om man upplever att det drar och har tilluftsventilerna stängda eller igensatta så kan det bero på att luften då letar sig in via andra otätheter, t.ex. vid balkongdörr och skapar ett drag.
Kalla element
Elementet ska vara jämnvarmt upptill längs hela längden och svalna av neråt. Om det inte är varmt hela sin längd kan elementet behöva luftas. Vi rekommenderar inte att den boende själv luftar elementen. Luftar man elementen felaktigt är det stor risk för vattenskador och då är det bättre att låta ett proffs ta hand om luftningen. Kontakta din bovärd i stället.
Senast uppdaterad