Hittaut-kartan direkt i din brevlåda
I år har vi på Aefab utökat vårt samarbete med Hittaut Ovanåker.
Som en av huvudsponsorerna kan vi nu dela ut kartor gratis till alla
våra hyresgäster. Den här veckan börjar vi dela ut dem. Ta din karta med dig, och ge dig ut för att utforska kommunen du också!
Här svarar Andreas Davidsson, projektledare, på dina frågor om Hittaut Ovanåker:
Vad är Hittaut?
– Hittaut är Ovanåkers största friskvårdsprojekt där man upptäcker sin närmiljö genom att leta checkpoints som
finns markerade på en karta eller en app i sin smartphone. Det är en perfekt corona-aktivitet eftersom man är utomhus och inte behöver träffa andra människor om man
inte vill. Dessutom är det gratis och lätt att komma igång!
Varför ska man vara med på Hittaut?
– Det är en rolig aktivitet som passar alla åldrar. Man väljer själv om man går, cyklar eller springer. Dessutom kan man Hittaut när man vill och med vem man vill. Många tycker om att göra det som en familjeaktivitet.
Vilka kan delta i Hittaut?
– Tanken är att alla ska kunna vara med på något sätt. Man börjar med de enklaste checkpointsen som finns nära tätorterna. De går att nå med cykel, barnvagn eller rörelsefordon. Man väljer själv hur många checkpoints man tar - så man kan anpassa längd efter ålder, kondition och erfarenhet.
Vad behövs för att jag ska kunna prova?
– Inget speciellt egentligen. Kläder efter väder. Skor för utomhusaktiviteter - typ promenad- eller joggingskor. Sedan behöver du få tag på en karta. Den är gratis och delas ut till alla boende hos AEFAB. Dessutom finns det fler kartor att hämta på biblioteket eller mataffären i kartställ. Vill man kan man istället ladda ner appen Hittaut som är gratis - då får man kartan direkt i telefonen.
Hur gör jag?
– Börja med att skapa ett användarkonto på hittaut.nu/ovanaker Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. eller direkt i appen Hittaut. Mellan den 28 april och 3 oktober pågår projektet och när som helst under denna tid kan man leta våra 125 checkpoints. Dessa är platser som är utmarkerade med en aluminiumstolpe och en hemlig kod-bokstav. För att hitta checkpointsen använder du kartan eller appen. Registrera sedan in koden så är du med i utlottningen av priser och kan följa din utveckling i olika topplistor.
Jag har aldrig orienterat. Är det för svårt för mig då?
– Verkligen inte! Det som är bra med Hittaut är att man lär sig på vägen. De enklaste checkpointsen, de gröna, är tätortsnära och enkla att hitta till. Om man vill ha hjälp kan man använda gps-funktionen i sin mobil/appen – då ser man vart man är på kartan. När man hittat de gröna fortsätter man med blå som ligger lite på sidan. De röda och svarta är de svåraste checkpointsen som man behöver lite mer orienteringskunskap för att hitta, men man måste såklart inte ta alla.
Har du några bra nybörjartips?
– Börja med de i din närhet. Bor du i Alfta eller Edsbyn finns många i eller precis utanför byn. Ta inte för lång runda första gångerna. Ta gärna med vatten och kanske lite fika om du är osäker på hur lång tid en runda kommer ta. Var heller inte rädd för att fråga om hjälp. Förra året var det över 1800 personer som körde Hittaut i Ovanåkers kommun - så det finns många kunniga som gärna hjälper till.
Vilka checkpoints tycker du att alla borde besöka i år?
– Grängsbo gruva är en personlig favorit. Det är både en kulturhistoriskt intressant plats, samtidigt som skogen intill utgörs av mjuka moss- eller gräsbeklädda höjder som bjuder in till en mysig skogspromenad. Vinströmmen kommer bli ett populärt utflyktsmål där man kan kombinera en Hittaut-flykt med ett svalkande dopp i Voxnan eller varför inte en övernattning i tält.
Senast uppdaterad